Importujemy sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, kakao i inne bakalie z myślą o cukiernikach, piekarzach i hurtowniach.
Sezam Łuskany: 99,90% 99,95%
Sezam (Sesamum indicum L.) jest jedną z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. Zawiera witaminy z grupy B, E, potas, fosfor, cynk, żelazo i selen i jest bogatym źródłem wapnia (100g = 1160 mg wapnia, mleko 100 g = 118 mg).
Zastosowanie: używany w przemyśle piekarskim i ciastkarskim, do produkcji chałwy, sezamek, sosów, płatków, olei, ciastek, napoi, cukierków i innych.
Zapach i smak: typowy.
Długość przechowywania: ok. 1 roku.
Sezam naturalny, czarny, prażony importujemy pod indywidualne zapotrzebowanie klientów.
Pochodzenie: Indie
Parametry | Sezam 99,95% | Sezam 99,90% |
Domieszka | 0,05 % Mix | 0,10 % Max |
Czystość | 99,95% Min | 99,90% Min |
FFA | 0,53% | 2% Max |
Wilgotność | 3,2% | 5% Max |
Salmonella | nieobecna/25g | nieobecna/25g |
Oleistość | ok. 50% | ok. 50% |
Słonecznik łuskany piekarniczy
Słonecznik (Helianthus L.) pochodzi z kontynentu amerykańskiego, obecnie uprawiana na całym świecie. Pestka słonecznika zawiera potas, żelazo, magnez, kwasy tłuszczowe i witaminę E.
Zastosowanie: produkcja oleju, wypieki piekarnicze, ciasta, desery, konfekcja.
Zapach i smak: typowy.
Słonecznik w łupinie i prażony importujemy pod zamówienie.
Pochodzenie: Bułgaria, Ukraina
Parametry | Bakery | Chip |
Masa łuski (max.) | 0,3 % | 0,3 % |
Połamane ziarna | 5 – 8 % | 12 – 17% |
Wilgotność (max.) | 6% | 6% |
Miazga sezamowa
Miazga jest produkowana z ziarna sezamowego. Na Bliskim Wschodzie używa się ziaren prażonych nadających aromatu oraz wysokiej jakości łuskanego sezamu cenionego na polskim rynku ze względu na słodkawy smak. Z kolej w Azji stosuje się niełuskane ziarna powodujący lekko gorzki posmak.
Zastosowanie: produkcja chałwy i humus, gastronomia.
Zapach i smak: typowy (słodkawy)
Pochodzenie: Grecja, Izrael, Turcja (z ziaren z Sudanu i Etiopii)
Parametry | Tahini |
Tłuszcz | 58-62 g |
Wilgotność | 1,0 % |
Pył (max.) | 3,0 % |
Kakao
Kakao (cacahuatl.) wiąże się z kulturą Majów i Azteków, skąd zostało przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Poza białkami i tłuszczem jest źródłem pobudzających alkaloidów: teobromina i kofeina.
Zastosowanie: wyroby cukiernicze, do produkcji czekolad, napojów, polew
Zapach i smak: typowy.
Pochodzenie: Polska
Parametry | TYP 80 | TYP 80A | TYP 120 | TYP 120A | TYP 121 | TYP 121 A | TYP 122 | TYP 122 A |
Tłuszcz | 4,5 – 6,0% | 4,5 – 6,0% | 6,0 – 8,0% | 6,0 – 8,0% | 10,0 – 12,0% | 10,0 – 12,0% | 20,0 – 22,0% | 20,0 – 22,0% |
pH | 5,0 – 6,5 | 5,0 – 6,5 | 5,0 – 6,5 | 7,0 – 7,5 | 5,0 – 6,5 | 7,0 – 7,5 | 5,0 – 6,5 | 7,0 – 7,5 |
pył w HCI max. | 0,2% | 0,2% | 0,2% | 0,2% | 0,2% | 0,2% | 0,2% | 0,2% |
Wilgotność max. | 7% | 7% | 7% | 8% | 7% | 8% | 7 % | 8 % |