Ziarno

Importujemy sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, kakao i inne bakalie z myślą o cukiernikach, piekarzach i hurtowniach.

Sezam Łuskany: 99,90% 99,95%sezam

Sezam (Sesamum indicum L.) jest jedną z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. Zawiera witaminy z grupy B, E, potas, fosfor, cynk, żelazo i selen i jest bogatym źródłem wapnia (100g = 1160 mg wapnia, mleko 100 g = 118 mg).

Zastosowanie: używany w przemyśle piekarskim i ciastkarskim, do produkcji chałwy, sezamek, sosów, płatków, olei, ciastek, napoi, cukierków i innych.

Zapach i smak: typowy.

Długość przechowywania: ok. 1 roku.

Sezam naturalny, czarny, prażony importujemy pod indywidualne zapotrzebowanie klientów.

Pochodzenie: Indie

Parametry Sezam 99,95% Sezam 99,90%
Domieszka 0,05 % Mix 0,10 % Max
Czystość 99,95% Min 99,90% Min
FFA 0,53% 2% Max
Wilgotność 3,2% 5% Max
Salmonella nieobecna/25g nieobecna/25g
Oleistość ok. 50% ok. 50%

Słonecznik łuskany piekarniczysłonecznik

Słonecznik (Helianthus L.) pochodzi z kontynentu amerykańskiego, obecnie uprawiana na całym świecie. Pestka słonecznika zawiera potas, żelazo, magnez, kwasy tłuszczowe i witaminę E.

Zastosowanie: produkcja oleju, wypieki piekarnicze, ciasta, desery, konfekcja.

Zapach i smak: typowy.

Słonecznik w łupinie i prażony importujemy pod zamówienie.

Pochodzenie: Bułgaria, Ukraina

Parametry Bakery Chip
Masa łuski (max.) 0,3 % 0,3 %
Połamane ziarna 5 – 8 % 12 – 17%
Wilgotność (max.) 6% 6%

Miazga sezamowa

Miazga jest produkowana z ziarna sezamowego. Na Bliskim Wschodzie używa się ziaren prażonych nadających aromatu oraz wysokiej jakości łuskanego sezamu cenionego na polskim rynku ze względu na słodkawy smak. Z kolej w Azji stosuje się niełuskane ziarna powodujący lekko gorzki posmak.

Zastosowanie: produkcja chałwy i humus, gastronomia.

Zapach i smak: typowy (słodkawy)

Pochodzenie: Grecja, Izrael, Turcja (z ziaren z Sudanu i Etiopii)

Parametry Tahini
Tłuszcz 58-62 g
Wilgotność 1,0 %
Pył (max.) 3,0 %

kakao

Kakao

Kakao (cacahuatl.) wiąże się z kulturą Majów i Azteków, skąd zostało przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Poza białkami i tłuszczem jest źródłem pobudzających alkaloidów: teobromina i kofeina.

Zastosowanie: wyroby cukiernicze, do produkcji czekolad, napojów, polew

Zapach i smak: typowy.

Pochodzenie: Polska

Parametry TYP 80 TYP 80A TYP 120 TYP 120A TYP 121 TYP 121 A TYP 122 TYP 122 A
Tłuszcz 4,5 – 6,0% 4,5 – 6,0% 6,0 – 8,0% 6,0 – 8,0% 10,0 – 12,0% 10,0 – 12,0% 20,0 – 22,0% 20,0 – 22,0%
pH 5,0 – 6,5 5,0 – 6,5 5,0 – 6,5 7,0 – 7,5 5,0 – 6,5 7,0 – 7,5 5,0 – 6,5 7,0 – 7,5
pył w HCI max. 0,2% 0,2% 0,2% 0,2% 0,2% 0,2% 0,2% 0,2%
Wilgotność max. 7% 7% 7% 8% 7% 8% 7 % 8 %

women and primobolan
buy testosterone cypionate injections
buy testosterone enanthate powder
treatment for low testosterone
test propionate dosage